18 lipca 2021 g. 11:00-16:00
Impreza „Dobre, smaczne bo Lubuskie”
Impreza odbędzie się w zabytkowej przestrzeni plenerowej Muzeum.
W poszczególnych zagrodach prezentowane będą potrawy związane z dziedzictwem kulturowym mieszkańców naszego regionu. Uruchomione zostaną zabytkowe piece, w których przygotowywane będą potrawy.
Zaprezentowane zostaną wina regionalne, wyroby z dziczyzny i specjały z gospodarstw agroturystycznych, swoje stoiska przygotują również lubuscy winiarze. Imprezie towarzyszyć będzie kiermasz rękodzieła ludowego i artystycznego oraz występy zespołów folklorystycznych.
Wstęp płatny: bilet imprezowy 8zł
Program imprezy „Dobre, smaczne bo lubuskie”
18 lipca 2021, w godz. 11.00- 16.00
W programie:
Scena
11.00 – Rozpoczęcie imprezy, powitanie gości
11.10 – 11.40 – Występ Zespołu „DeLuxe”
12.00 – rozpoczęcie konkursu grillowego
12.00 – 12.30 – Występ Zespołu „Drewno”
13.00 – 13.40 – Występ Zespołu „Modry Len”
14.00 – 14.30 – Występ Zespołu „Marzenie”
14.30 – zakończenie konkursu grillowego, ogłoszenie wyników, wręczenie nagród
15.00 – 16.00 – Występ Zespołu „Bajer”
16.00 – Zakończenie imprezy
Między występami zespołów odbędą się konkursy i prezentacje wystawców.
W plenerze:
11.00- 16.00 – warsztaty pierogowe Grażyny Dereń – kuchnia w chacie z Królowa
11.30 , 13.30 – warsztaty piernikowe Ewy Kiszowara – sala ekspozycyjna w Leśniczówce
11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 – warsztaty rzeźbienia w warzywach Hanny Najdowskiej – chata z Zajączka
11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 – „Zabawy z mąką i solą” warsztaty z masy solnej – zagroda z Krobielewa
11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 – warsztaty tworzenia mieszanek chlebowych Marty Pohrebny – izba w chacie z Królowa
11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 – warsztaty wyplatania z wikliny papierowej- zagroda z Marcinowa
11.00 – 16.00 – wypiek chleba w piecu chlebowym- zagroda z Mariankowa
11.00 – 16.00 – przetwórstwo ziarna – zagroda z Mariankowa
12.00, 14.00 – degustacja parowanych ziemniaków – zagroda z Mariankowa
11.30, 13.30 – ubijanie masła- zagroda z Mariankowa
11.00 – 16.00 – zaułek myśliwski- degustacja potraw z dziczyzny- plac przy wieży winiarskiej
11.00- 16.00 – wypiek i degustacja racuchów – chata z Pszczewa
11.00 – 16.00 – wypiek podpłomyków – zagroda z Mariankowa
11.00 – 16.00 – „Warsztaty z potraw jarskich” / degustacja potraw z kociołka – Mateusz Gruszka – zagroda z Mariankowa
12.00 – 14.30 – II edycja Konkursu grillowania – zagroda z Mariankowa
11.00 – 15.00 – Konkurs na: 1) Najpiękniejsze stoisko, 2) Barwną osobowość, 3) Najciekawszy produkt imprezy
Informacje
Zgłoszenia dla grup zorganizowanych oraz działań artystycznych: j.rybinska@muzeumochla.pl
Zgłoszenia dla wystawców na targi: targi@muzeumochla.pl
Formularz zgłoszenia i regulamin na targi (kliknij i pobierz):
Karta zgłoszenia dla wystawcy. Jarmark “Dobre, smaczne bo Lubuskie”
Regulamin dla wystawcy. Jarmark “Dobre, smaczne bo Lubuskie”
Współorganizator imprezy:
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi
https://nikidw.edu.pl/