





„Od ziarna zboża, mąki, podpłomyka i chleba do piekarnika” – Stajnia z Mariankowa
„Rewolucja przemysłowa w rolnictwie” – Zagroda z Cisowa i Mariankowa

(4 edycje warsztatów, każda po max. 10 osób o godz. 11.00; 12.00; 13.00; 14.00)















Scenariusz “Wokół mąki i chleba. Ludowe tradycje dożynkowe.”
Grzybobranie w Skansenie
godz. 9:45 – Pogadanka na temat grzybów – zbiórka koło Wieży Winiarskiej
godz. 10:00 – 11:00 – grzybobranie
godz. 11:00 – 11:30 – wstępna ocena grzybów, przeliczenie
godz. 11:30 – ogłoszenie wyników i wręczenie nagród przy scenie
Parada ciągników – teren Muzeum
godz. 11:30 – 15:00
Warsztaty folklorystyczne – 4 edycje – Zagroda z Krobielewa
godz. 10:00 – 15:00
– “Kozioł i weselnicy” – rzecz o tradycjach weselnych Regionu Kozła i bohaterze dawnego wesela – unikatowym instrumencie ludowym – koźle białym.
– “Pastuszkowe fujarki” – o kulturze pasterskiej i tradycyjnych pasterskich instrumentach takich jak piszczałki, okaryny, czy trombity.
– “Dudy i ich towarzysze” – o instrumentach dudowych: kozioł biały, kozioł czarny, sierszeńki oraz instrumentach, które często towarzyszą im w muzyce: skrzypce i klarnet.
– “Przeszkadzajki – uderzajki” – o ludowych instrumentach perkusyjnych takich jak bębenki, tarki, łyżki.
Występ grupy śpiewu białego “Drewno”
godz. 12:00 – 13:00
Występ Lubuskiego Zespołu Pieśni i Tańca im. L. Figasa
godz. 13:00 – 14:00
Uruchomienie koła młyńskiego oraz pokaz tradycyjnego przemiału zboża w młynie wodnym
godz. 10:45
Warsztaty przygotowania mieszanek chlebowych – chata z Królowa
godz. 11:00 – 12:00 godz. 11:00 – 12:00; 13:00 – 14:00
“W pasiece po sezonie” pokaz sklejania uli i zbijania ramek – pasieka, zagroda z Łomnicy
godz. 10:00 – 15:00
“W pasiece po sezonie” warsztat wyrobu świec – chata z Łomnicy
godz. 11:00; 12:00; 13:00; 14:00
Pokaz prac gospodarskich i obróbki zboża, mielenie na żarnach, wybijanie kaszy w stępie, oczyszczenia młóconego ziarna w wialni – zagroda z Krobielewa
godz. 10:00 – 15:00
Pokaz prac gospodarskich i obróbki zboża rozdrabnianie zboża w śrutowniku – plac z Mariankowa
godz. 10:00 – 15:00
Pokaz prac polowych, orka, siew – pole za zagrodą z Dąbrówki Wielkopolskiej
godz. 10:00 – 12:00
Pokaz wypieku chleba – piec chlebowy przy Mariankowie
godz. 10:00 – 15:00
Pokaz wyrobu podpłomyków na dawnej kuchni – teren przy kuźni
godz. 10:00 – 15:00
Pokaz i degustacja wypieku racuchów – chata z Pszczewa
godz. 11:00 – 14:00
Pokaz i degustacja parowania ziemniaków – teren koło kuźni
godz. 12:00 – 14:00
Pokaz i degustacja przygotowania potrawy na kuchni polowej – zagroda z Królowa
godz. 10:00 – 14:00
Warsztaty zielarskie i parzenia kawy z żołędzi – chata z Kargowej
godz. 10:00 – 15:00
Pokaz wyrobu masła – plac z Mariankowa
godz. 10:00 – 12:00
Warsztaty kaligrafii – chata z Marcinowa (wiejska szkoła)
godz. 10:00 – 15:00
Warsztaty garncarskie – chata z Zajączka
godz. 11:00 – 12:00; 13:00 – 14:00
Pokaz wyplatania koszy wiklinowych – zagroda z Krobielewa
godz. 10:00 – 15:00
Jesienne warsztaty dla dzieci – kukurydziane kukiełki, rzeźbienie w ziemniaku, marchewce i pietruszce, kasztanowe ludziki – sala ekspozycyjna
godz. 10:00 – 15:00
Ognisko z kiełbaskami, pajda chleba z masłem, gzik, kawa, herbata, lemoniada – degustacja na wyspie
godz. 11:00 – 15:00