Letnie spacery z przewodnikiem – Wiejska Spiżarnia
2 sierpnia @ 11:00 - 12:30
Letnie spacery z przewodnikiem w skansenie Każda sobota lipca i sierpnia 2025 Godz. 11:00
Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze-Ochli, ul. Muzealna 5
Zapraszamy na Letnie spacery z przewodnikiem, które odbywać się będą w każdą sobotę lipca i sierpnia o godzinie 11:00. To wyjątkowa okazja dla turystów indywidualnych do odkrycia skansenu w nowym świetle, poznania jego historii oraz tajemnic skrywanych przez zabytkowe chaty, stodoły i obory.
Każdy spacer poświęcony będzie innemu tematowi, przybliżając uczestnikom różne aspekty kultury ludowej i tradycji regionu. Wśród zaplanowanych tras znajdują się m.in.: Dzieciństwo na wsi w XVIII–XIX w., Folklor, wierzenia ludowe i kalendarz obrzędowy, Medycyna ludowa.
Spacer rozpoczyna się przy kasach skansenu – uczestnicy proszeni są o przybycie 10 minut przed rozpoczęciem.
Obowiązuje standardowy bilet wstępu, a usługa przewodnika jest bezpłatna.
2 sierpnia | Wiejska Spiżarnia
Co jedzono i pito na dawnej wsi? Gdzie przechowywano warzywa, a gdzie zboża? Do czego służy centryfuga, kierzynka, żarna i stępa? W jaki sposób konserwowano i przetwarzano żywność? Co to jest przednówek? Czy często poszczono? Na te i wiele innych pytań postaramy się odpowiedzieć podczas sobotniego spaceru z przewodnikiem.
Tematy spacerów mogą ulec zmianie – zachęcamy do bieżącego obserwowania muzeum na mediach społecznościowych i stronie internetowej.
Kolejne tematy spacerów: 09.08.2025 – Tkaniny kresowe w zbiorach Muzeum Etnograficznego 16.08.2025 – Ginące zawody 23.08.2025 – Religia i miejsca kultu na wsiach 30.08.2025 – W cieple domowego ogniska – życie codzienne na wsi
To wyjątkowa okazja dla turystów indywidualnych do odkrycia skansenu w nowym świetle, poznania jego historii oraz tajemnic skrywanych przez zabytkowe chaty, stodoły i obory.
Wśród zaplanowanych tras znajdują się m.in.: Dzieciństwo na wsi w XVIII–XIX w., Folklor, wierzenia ludowe i kalendarz obrzędowy, Medycyna ludowa.
Gdzie przechowywano warzywa, a gdzie zboża?
Do czego służy centryfuga, kierzynka, żarna i stępa?
W jaki sposób konserwowano i przetwarzano żywność?
Co to jest przednówek?
Czy często poszczono?
Na te i wiele innych pytań postaramy się odpowiedzieć podczas sobotniego spaceru z przewodnikiem.
Szczegóły