Wydarzenie w przestrzeni muzealnej wsi prezentujące zespół działań z wykorzystaniem plenerowych ekspozycji i narzędzi niezbędnych do wykonania prac związanych z:
• pozyskiwaniem lnu, wyrobem włókna, tłoczeniem oleju,
• zbiorem kiści winogron i tłoczeniem soku gronowego na wino,
• tradycyjnymi pracami gospodarskimi przy kukurydzy
Prezentowane działania wykonane zostaną przez gospodynie, gospodarzy i winogradników- winiarzy.
Uczestników tych wydarzeń zaprosimy do czynnego udziału w pracach.
Zdegustujemy sok gronowy i wina lubuskich winiarzy, ziemniaki okraszone olejem lnianym oraz tradycyjne potrawy bukowińskie z kukurydzy.
Wydarzenie “U progu jesieni” wzbogacą także występy zespołów folklorystycznych, kiermasz rzemiosła, rękodzieła i produktów regionalnych, warsztaty oraz konkursy dla dzieci.
• zbiorem kiści winogron i tłoczeniem soku gronowego na wino,
• tradycyjnymi pracami gospodarskimi przy kukurydzy
Szczegóły