15 lipca w godz. 11.00 – 17.00 zapraszamy na plenerowe wydarzenie „Dobre, smaczne, bo lubuskie” na którym prezentowany będzie kulinarny pejzaż regionu lubuskiego. Wydarzenie połączone jest z uroczystym otwarciem festiwalu „Oblicza tradycji”. Wystąpią zespoły z Indonezji, Macedonii, Serbii, Bułgarii oraz gospodarz festiwalu: Lubuski Zespół Pieśni i Tańca i zespół Hulajniki z Beskidu Żywieckiego. Tradycyjnie już nie zabraknie konkursu solistów “Śpiewacy w Ochli.” W tym roku tematem przewodnim lubuskich smaków będzie kultura Polesia na dzisiejszej Białorusi skąd po wojnie przybyło w lubuskie wiele rodzin.
Program
Scena – GODZINA I OPIS DZIAŁAŃ |
Godz. 10.50 – Występ sygnalistów |
Godz. 11.00 – ROZPOCZĘCIE – Przywitanie gości, widzów.
Konferansjerzy : – Małgorzata Wower, Jerzy Skrzypczak |
Godz. 11.10 – 11.25 – Lekcja folkloru Polski – Lubuski ZPiT |
11.25 – Prezentacja warsztatów |
Godz. 11.30 – 11.50– Lekcja folkloru Macedonii |
11.50 – konkurs z udziałem publiczności |
Godz. 11.55 – 12.15 – Lekcja folkloru Indonezji |
12.15 – prezentacja wystawców |
Godz. 12.20 – 12.40 – Lekcja folkloru Serbia |
12.40 – konkurs z udziałem publiczności |
Godz. 12.45 – 13.05 – Lekcja folkloru Bułgarii |
Godz. 13.00 /Chata z Królowa/ „O folklorze Białorusi” – wykład i mini warsztat śpiewu białym głosem. Prowadzenie Katsiaryna Kardash, folklorysta, członek zespołu GUDA. |
13.05 – konkurs z udziałem publiczności |
Godz. 13.10 – 13.30 – Lekcja folkloru Polski – Hulajniki |
Godz. 13.30 – rozpoczęcie konkursu „Śpiewacy w Ochli” |
ok. godz. 14.45 – przerwa (narada komisji). |
14.45 – 15.15 – Konkurs rzutu podkową – Prowadzi Michał Kiszowara |
15.15 – 15.30 – występ zespołu „Mycielinianki” |
Ok. 15.30 – ogłoszenie wyników konkursu „Śpiewacy w Ochli” – Gerard Nowak przewodniczący komisji |
15.35 – występ zespołu „Kryniczeńka” |
15.55 – konkursy z udziałem publiczności |
16.20 – konkursy z udziałem publiczności |
17.00 – zakończenie |
DZIAŁANIA W TERENIE:
Degustacje potraw przygotowanych i przywiezionych przez zespoły:
10.30 – 14.30 – Polska Lubuski Zespół Pieśni i Tańca
11.15 – Serbia
11.30 – Indonezja
12.00 – Bułgaria
12.30 – Polska „Hulajniki”
13.00 – Macedonia
– inne
14.00 – degustacja ziemniaków z parnika
11,00- 17,00 – racuchów
11,00 – 17,00 – herbatek ziołowych
11,00 – 16,00 – pokazy kulinarne poleskie
11,00 – 17.00 – kuchni myśliwskiej
Warsztaty i pokazy:
11.00 – 17.00 – lepienia pierogów, Grażyna Dereń
13.00 i 16.00 – wyrób masła, – Urszula Sudakiewicz
11.00 – 17.00 – ozdabiania pierników,- Dorota Krzywda
11.00 – 17.00 – mielenia mąki – Marta Pohrebny
12.00, 13,00, 14,00, 15,00 – pieczenia chleba,
11,00 – 17,00 – warsztaty rogalikowe – Alicja Bielewicz
Wstęp 8zł/os. dzieci do 7 lat bezpłatnie
Dofinansowano ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego