W ramach projektu „Dziedzictwo kulinarne Ziemi Lubuskiej” spotkaliśmy się z mieszkającymi na Ziemi Lubuskiej przedstawicielami mniejszości i grup etnicznych przesiedlonych po 1945 roku oraz przeprowadziliśmy z nimi rozmowy o zwyczajach bożonarodzeniowych i wigilijnych potrawach. Nasze badania prowadziliśmy wśród społeczności Łemków, Górali Bukowińskich oraz Poleszuków. Pozornie proste pytania o kulinaria stały się dla nas kluczem dostępu do rodzinnych historii, wspomnień z dzieciństwa, opowieści o tożsamości i kulturze. Zależało nam nie tylko na zgromadzeniu dziedzictwa niematerialnego przesiedlonych społeczności, ale i na podtrzymaniu i przekazywaniu tej wiedzy dalej. Rodzime przepisy kulinarne niczym podania i legendy były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Przygotowywanie potraw według tradycyjnych receptur stawało się środkiem wyrazu tożsamości i przekazu kultury. W zachowaniu tradycyjnych smaków wyrażana była pamięć i miłość do ojcowizny.
Publikacja dostępna jest także w wersji on-line. Zachęcamy do pobrania.
“Dziedzictwo kulinarne Ziemi Lubuskiej – Wigilie naszych przodków” – POBIERZ E-BOOK
W ramach realizacji projektu „Dziedzictwo kulinarne Ziemi Lubuskiej” opracowany został scenariusz lekcji o kulinarnych tradycjach wigilijnych Łemków, Poleszuków i Górali Bukowińskich, możliwy do wykorzystania podczas lekcji WOS, historii, języka polskiego, godziny wychowawczej, a także jako element zajęć na świetlicy.
Scenariusz wraz z załącznikami możliwy do pobrania – Pobierz tutaj
