Close
Skip to content

Edukacja

SZKOŁA POD STRZECHĄ - jesień, zima

W atrakcyjnym pejzażu dawnej wsi, w zabytkowych wnętrzach, w kontakcie z autentycznymi przedmiotami kultury ludowej proponujemy niezwykłą przygodę edukacyjną.

Przygodę polegającą na najbardziej pierwotnej relacji nauczycielskiej, gdzie uczeń podpatrując mistrza powtarza jego zachowanie.

Wszystkie nasze zajęcia oparte są na interakcji z zabytkiem, człowiekiem, fachową kadrą, przedmiotem, przez co „zostają w głowie” nawet na długo po skończeniu szkoły, niczym zapach pierników wypiekanych z babcią na święta.

Uczestnicy poznają tajniki sztuki malowania obrazów na szkle.Pod kierunkiem specjalisty uczniowie sami wykonują prace, które będą wspaniała pamiątka z wizyty w muzeum.

Czas trwania 75 minut, cena 17zł/os.

  „ Masło i… maślanka z maśniczki  do dzbanka”

Trudno sobie wyobrazić dawną wieś bez krów, mleka i masła. Masło zna każde dziecko, a tradycyjny proces jego powstawania widzieli nieliczni. Nic straconego, można to nadrobić w Ochli. W drewnianych, maselnicach zwanych również kierzynkami uczestnicy lekcji muzealnej własnoręcznie wyrabiają złociste masło oraz maślankę. Na koniec tej „maślanej biesiady” każdy będzie mógł skosztować pajdy chleba ze „swoim” masłem, a jago smak na długo zostanie w pamięci.

Czas trwania 75 minut, cena 15zł/os.

“Od ziarenka do bochenka”

Chleb w chłopskiej kulturze darzony był niezwykłym szacunkiem i śmiało można powiedzieć, że jest kluczem do jej poznania. Lekcja prowadzona jest w scenerii wiejskiej zagrody z Krobielewa przy spichlerzu z 1823 roku. Uczestnicy mogą wziąć do ręki cep, wymłócić nim ziarna, przemielić je siłą własnych mięśni na żarnach, przesiać przez sita i zobaczyć efekt ciężkiej pracy na własne oczy! To świetna okazja do opowiedzenia ciekawych historii o chlebie zawartych np. w wielu przysłowiach.

 Czas trwania 75 minut, cena 15zł /os.

„Jak to ze lnem było…”

Interaktywna lekcja. Będą to: zajęcia para-teatralne na kanwie baśni M. Konopnickiej przybliżające  dzieciom znaczenie tej niezwykle pożytecznej rośliny oraz prace związane z pozyskiwaniem: siemienia lnianego, włókna  i przędzy lnianej.

Czas trwania75 minut, cena 17zł/os.

„Winogron owoc krajowy”

Lekcja muzealna, prowadzona na muzealnej winnicy w sąsiedztwie osiemnastowiecznej wieży winiarskiej z Budachowa. W trakcie zajęć poznajemy, bogate tradycje winiarskie związane z regionem lubuskim oraz sami tłoczymy winny sok przy użyciu zabytkowych urządzeń.

Czas trwania 90 minut, cena 30zł/os.

„Kształty w glinie wytoczone”

Lekcje prowadzone pod kierunkiem ludowych rzemieślników umożliwiające uczniom zgłębiać tajniki dawnego rzemiosła garncarskiego. Uczniowie będą mogli wykonywać naczynia z gliny w dwóch technikach: wałeczkowej i toczenia na kole garncarskim.

 Czas trwania 90 minut, cena 19zł/os.

Okres bożonarodzeniowy, to w kulturze ludowej czas magiczny i wyjątkowy. Niegdyś wierzono, że w wigilię do stołu zasiadają nasi przodkowie. Trzeba było się na to przygotować, sprzątając i dekorując domostwo. Podczas lekcji muzealnej, można własnoręcznie wykonać następujące ozdoby:

  • “Światy” – kula ziemska z opłatka symbolizować miała,iż narodzone w Betlejem dzieciątko jest królem całego świata.
  • “Święty Mikołaj” na wydmuszce
  • “Gwiazda betlejemska” – symbol rodzącego się słońca
  • “Wiewiórka z orzeszkiem” – symbolem mądrości i rodziny
  • “Ozdoby choinkowe z masy solnej”

Czas trwania: 90 min. koszt: 17 zł/os.

Ciasto piernikowe było bardzo kosztowne i sporadycznie wieszano je jako ozdobę. Częściej nimi obdarowywano. Nie miały one przypadkowych kształtów,  lecz miały to być formy mówiące i niosące konkretną treść np. kształtu: słońca, księżyca, serca, choinki, Św. Mikołaja. Na lekcji wypiekamy i ozdabiamy pierniki. Każdy uczestnik zabiera ze sobą własnoręcznie wykonaną piernikową ozdobę. 

Czas trwania: ok. 90 min. koszt: 20 zł/os.

Lekcja przybliżająca historyczną postać Świętego Mikołaja z Myry oraz Mikołaja z Laponii z udziałem trzech aktorów.
W trakcie interaktywnych, twórczych działań artystycznych, teatralnych, wokalnych i plastycznych przeniesie odbiorców 1600 lat wstecz w czasy w których żył Św. Mikołaj.

Czas trwania: 120 min. koszt: 19zł/os.

SZKOŁA POD STRZECHĄ - wiosna

Zdobienie jajek wywodzi się jeszcze z tradycji prasłowiańskiej. W naszej kulturze jest podstawowym symbolem świąt wielkanocnych. W zależności od regionu, stosowano różne techniki i formy zdobnicze. Na zajęciach poznajemy technikę batikową. Używając szpilki umocowanej na czubku patyczka, zamaczamy ją w gorącym wosku, nakładamy wzór, barwimy, w jednym lub kilku kolorach i otrzymujemy piękną pisankę.

Ilość uczestników: 18 – 25, czas trwania: 75 min., wiek: od 7 lat wzwyż  

koszt: 17zł/os.

W naszym klimacie nie rosną palmy, a jednak możemy się pochwalić ich obecnością w naszej kulturze. Kiedyś robiono je z tego co było dostępne na polach i w przydomowych ogródkach. Na muzealnej lekcji uczymy się robić palmy wielkanocne według tradycji wileńskich z suszonych kwiatów, ziół, bibuły i innych polskich roślin.

Ilość uczestników: 18 – 25, czas trwania: 75 min., wiek: od 7 lat wzwyż  

Koszt: 17zł/os.

  „ Masło i… maślanka z maśniczki  do dzbanka”

Trudno sobie wyobrazić dawną wieś bez krów, mleka i masła. Masło zna każde dziecko, a tradycyjny proces jego powstawania widzieli nieliczni. Nic straconego, można to nadrobić w Ochli. W drewnianych, maselnicach zwanych również kierzynkami uczestnicy lekcji muzealnej własnoręcznie wyrabiają złociste masło oraz maślankę. Na koniec tej „maślanej biesiady” każdy będzie mógł skosztować pajdy chleba ze „swoim” masłem, a jago smak na długo zostanie w pamięci.

Czas trwania 75 minut, cena 15zł/os.

Uczestnicy poznają tajniki sztuki malowania obrazów na szkle.Pod kierunkiem specjalisty uczniowie sami wykonują prace, które będą wspaniała pamiątka z wizyty w muzeum.

Czas trwania 75 minut, cena 17zł/os.

“Od ziarenka do bochenka”

Chleb w chłopskiej kulturze darzony był niezwykłym szacunkiem i śmiało można powiedzieć, że jest kluczem do jej poznania. Lekcja prowadzona jest w scenerii wiejskiej zagrody z Krobielewa przy spichlerzu z 1823 roku. Uczestnicy mogą wziąć do ręki cep, wymłócić nim ziarna, przemielić je siłą własnych mięśni na żarnach, przesiać przez sita i zobaczyć efekt ciężkiej pracy na własne oczy! To świetna okazja do opowiedzenia ciekawych historii o chlebie zawartych np. w wielu przysłowiach.

 Czas trwania 75 minut, cena 15zł /os.

Przyjmuje się, że posiadamy pięć podstawowych zmysłów: smak, węch, słuch, wzrok i dotyk. Posługując się nimi, w przydomowym ziołowym ogródku  przy XVIII wiecznej chacie ze wsi Kargowa uczestnicy zdobędą  podstawową wiedzę:

  •   o uprawie ziół w przydomowym ogródku
  • o najprostszych sposobach rozpoznawania dziko rosnących roślin jadalnych i leczniczych
  • o tradycjach zielarskich związanych z dawnym wystrojem wnętrza chałupy
  • o współczesnym zastosowaniu dziko rosnących ziół i roślin
  • o sposobach przechowywania i wykorzystania ziół.

Czas trwania 90 minut, cena 17zł/os.

„Kształty w glinie wytoczone”

Lekcje prowadzone pod kierunkiem ludowych rzemieślników umożliwiające uczniom zgłębiać tajniki dawnego rzemiosła garncarskiego. Uczniowie będą mogli wykonywać naczynia z gliny w dwóch technikach: wałeczkowej i toczenia na kole garncarskim.

 Czas trwania 90 minut, cena 19zł/os.

Zgłoszenia telefoniczne na lekcje muzealne przyjmowane są od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 – 12.00. 

pod nr. 784 983 486 (jeżeli numer nie odpowiada bardzo prosimy o wysłanie krótkiej wiadomości tekstowej z informacją, w jakiej sprawie Państwo dzwonią, postaramy się oddzwonić, gdy tylko będzie to możliwe)

mailowo: dz.oswiatowy@muzeumochla.pl

Rozmiar czcionki
Kontrast